A gyümölcssavak szerepe a kozmetikában
Az alfa-hidroxi-savak (AHA), vagy másképpen gyümölcssavak növényi eredetű, nem toxikus hatóanyagok. Az almában, körtében almasavként, citrusfélékben citromsavként, a szőlőben és a borban borkősavként, az aludttejben tejsavként, a cukornádban glikolsavként fordul elő. Ez utóbbi a legkisebb molekulája miatt a leghatékonyabb AH sav.
Alkalmazása bőrfiatalító kúrákban
Az AH savak közvetlenül a bőrszövetre hatnak, mellékhatások nélkül. Az AH savak elsődleges hatása a hámlasztó hatás , mely a természetes hámlás fokozásán alapul. A folyamat lényege: a bőr külső rétegét, a szaruréteg sejtjeit kötőanyag kapcsolja össze. Fiatal korban az összekötést megfelelő mennyiségű enzim szabályozza. Idősebb korban ezen enzimek fokozottabban működnek, mely során a hámsejteket összekötő anyag nem képes elengedni az összetapadt elhalt szarusejteket. Az AH savak az enzimekkel lépnek reakcióba, ( „lefoglalják azokat „) így a sejtközi kötőanyag akadálytalanul el tudja ereszteni a hámsejteket.
Az AH savak másodlagos hatásaként több új sejt képződik , elősegíti a kollagén, az elasztin és a hajszálér képződést.
A kezelés menete
A kúra 8 hétig tart, hogy időben és a sav koncentrációjában is elnyújtsuk a folyamatot az allergiás reakciók elkerülése végett. Hétről- hétre növeljük a sav erősségét ( 5%, 10%, 20%, 40%) ill. otthon is napi ápolást igényel 5%-os és 10%-os termékkel. Az előírásokat betartva azonban teljesen veszélytelen és kellemes a kezelés.
Az AHA glikolsav által kezelt bőrfelületen az alábbi pozitív változások tapasztalhatók:
- szemmel láthatóan kisimult, ragyogóbb bőr
- növekedett hidratáltság
- apróbb ráncok eltűnése, mimikai ráncok kisimulása
- friss üde arcszín
- csökkent átmérőjű pórusok
- pattanásos bőr állapotának javulása
- májfoltok elhalványodása


